Nájsť prácu v Horeca
Čo by si mal vedieť o zamestnávaní v SR
Obyvatelia Ukrajiny, ktorí získali dočasné útočisko, majú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako občania Slovenska (okrem štátnozamestnaneckých miest). Môžu sa zamestnať na pracovnú zmluvu alebo formou dohody. Zákonník práce je základným predpisom, ktorý upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb právnickými osobami alebo fyzickými osobami a ďalej kolektívne pracovnoprávne vzťahy.
Základné informácie o zamestnávaní na Slovensku
- spôsobilosť uzatvárať pracovnú zmluvu a brať na seba povinnosti v pracovnoprávnych vzťahoch vzniká dovŕšením 15 rokov veku. Zamestnávateľ však nesmie dohodnúť ako deň nástupu do práce deň, ktorý by predchádzal dňu ukončenia povinnej školskej dochádzky (na Slovensku je to 10 rokov),
- spôsobilosť zamestnanca uzatvoriť dohodu o hmotnej zodpovednosti vzniká najskôr v deň, keď zamestnanec dovŕši 18 rokov veku.
- zákonník práce upravuje právne postavenie zamestnancov v tzv. súkromnej sfére.
Podniky HORECA využívajú pracovnú zmluvu v prípade, že sa jedná o zariadenie s celoročnou prevádzkou, pričom práca, ktorá sa vykonáva nemá sezónny charakter.
- Pracovný pomer sa uzatvára pracovnou zmluvou v písomnej forme medzi zamestnávateľom a zamestnancom.
- Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.
- V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:
-
- druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,
- miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),
deň nástupu do práce, - mzdové podmienky (môžu byť dohodnuté v kolektívnej zmluve, v prípade zamestnávateľov sú kolektívne zmluvy zriedkavé).
- Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.
- skúšobná doba dohodnutá v pracovnej zmluve môže trvať najviac tri mesiace, v prípade niektorých vedúcich zamestnancov je to najviac šesť mesiacov,
- skúšobnú dobu nemožno predlžovať a nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraných pracovných pomerov na určitú dobu.
- pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky,
- pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát, v pracovnej zmluve musí byť výslovne určená doba trvania pracovného pomeru na určitú dobu.
V podnikoch HORECA sa najčastejšie využívajú dohody o ……. a dohoda o brigádnickej práci študentov. Tieto dohody sa využívajú v prípade sezónnych zariadení, resp. zariadení, ktoré zabezpečujú služby s výraznou sezónnosťou. Často sa jedná o pracovné pozície v sezónnych prevádzkach umiestnených v strediskách s výraznou letnou alebo zimnou turistickou sezónou, ale aj v mestských hoteloch zameraných na poskytovanie konferenčné, kongresové služby, či gastro prevádzkach s letnými terasami.
Iný pracovný vzťah je vzťah založený jednou z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru:
- dohoda o vykonaní práce
- dohoda o pracovnej činnosti
- dohoda o brigádnickej práci študentov
Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa uzatvárajú iba výnimočne. Ak práca spĺňa znaky závislej práce zamestnávateľ musí so zamestnancom uzatvoriť riadnu pracovnú zmluvu.
- Pracovný čas – v priemere by mal byť maximálne 40 hodín za týždeň
- Prestávka v práci – ak je pracovná doba dlhšia ako 6 hodín, musí zamestnávateľ poskytnúť prestávku aspoň 30 minút
- Nepretržitý denný odpočinok – je minimálne 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny
- Nepretržitý odpočinok v týždni – je napr. raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu, alebo nedeľu a pondelok
- Základná výmera dovolenky je najmenej 4 týždne
Minimálna mzda pre rok 2022 je 646 Eur v hrubom pri plnom úväzku za mesiac, alebo 3,713 Eura za hodinu. Práce sa však radia podľa náročnosti do 6 tried a tieto sumy platia pre najnižšiu, 1. triedu náročnosti prác. Pre najzložitejšie práce (6. stupeň) je minimálna mesačná mzda 1226 Eur mesačne alebo 7.046 Eur za hodinu.
Stupeň zložitosti | koeficient minimálnej mzdy |
---|---|
1. stupeň | 1,0 |
2. stupeň | 1,2 |
3. stupeň | 1,4 |
4. stupeň | 1,6 |
5. stupeň | 1,8 |
6. stupeň | 2,0 |
Platy v HORECA sektore v porovnaní s inými sektormi nepatria k najvyšším, ale zamestnanec s pracovnými skúsenosťami alebo zručnosťami má možnosť kariérneho rastu spojeného aj s rastom mzdy. Najfrekventovanejšie pracovné pozície ako čašník, servírka, kuchár, alebo chyžná a recepčná sú najčastejšie zaradené do stupňa 1., resp 2. to znamená, že v týchto pozíciách by sa mali uplatňovať koeficienty minimálnej mzdy.
Priemerné ponúkané mzdy pre vybrané pozície v HORECA podľa portálu Profesia.sk:
- Kuchár: 706 – 1695 EUR
- Čašník / servírka: 698 – 1242 EUR
- Chyžná: 623 – 1191 EUR
- Recepčná/ý: 771 – 1210 EUR
Zákonník práce garantuje zamestnancom aj príplatky za výkon práce
- za prácu v noci, počas víkendov a štátnych sviatkov prináleží zamestnancovi mzdové zvýhodnenie.
- za prácu v sobotu je to mzdové zvýhodnenie od 1,62 EUR/odpracovanú hodinu.
- za prácu v nedeľu je to mzdové zvýhodnenie od 3,22 EUR/odpracovanú hodinu.
- v prípade práce počas štátneho sviatku je to až 100% jeho priemernej mzdy.
- v prípade nočnej práce patrí zamestnancovi mzdové zvýhodnenie 1,43 EUR za každú odpracovanú hodinu.
Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie. Nárok na stravu alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie.
Minimálna hodnotu stravovacej poukážky (gastrolístku) je od 1. 5. 2022 najmenej 4,50 €.
Finančný príspevok na stravovanie, od 1. mája 2022 je minimálna výška príspevku 2,48 €.
Ponuka voľných pracovných miest v ukrajinskom jazyku je dostupná priamo na stránke služby zamestnanosti. Informácie o voľných pracovných miestach, o možnostiach zamestnania na území SR vám poskytnú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Informácie o voľných pracovných miestach, aj v ukrajinskom jazyku, sú k dispozícii na:
Nelegálna práca je vykonávanie závislej práce fyzickou osobou pre zamestnávateľa, pričom:
- medzi zamestnávateľom a pracujúcim nie je založený pracovnoprávny vzťah podľa Zákonníka práce, teda nie je uzatvorená pracovná zmluva alebo dohoda,
- ak zamestnávateľ v rozpore s podmienkami podľa § 21 ods. 1 zákona č. 5/2004 Z. z. zamestnáva pracujúceho, ktorý nie je príslušníkom členského štátu Európskej únie, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo je bez štátnej príslušnosti,
- ak zamestnávateľ zamestnáva občana Ukrajiny, ktorý nemá platné pracovné víza, alebo ktorému nebol pridelený štatút dočasného útočiska.
Nelegálna práca a nelegálne zamestnávanie majú negatívny dopad nielen na zamestnancov, podnikateľské prostredie i na celú spoločnosť.
Osoby, ktoré pracujú nelegálne, sa vystavujú problémom s nárokom na mzdu, stravovanie, zákonom stanovenú maximálnu výmeru pracovného času, minimálnu výmeru oddychu, či dovolenku. Riskujú tiež problémy pri uplatňovaní si nároku na iné sociálne benefity.
Zamestnávatelia, ktorí nelegálne zamestnávajú, krivia rovnosť podmienok na podnikanie, vystavujú sa vysokým pokutám, zrušeniu živnostenského oprávnenia a ďalším sankciám. Spoločnosť stráca na nezaplatených daniach a odvodoch, zvýšená je nezamestnanosť.
Nelegálne zamestnávanie alebo nelegálnu prácu môžete ohlásiť podnetom na regionálne príslušnom
inšpektoráte práce.
Čo by ste mali vedieť o práci v HORECA
Slovom HORECA sa často označujú podniky ako HOTELY, REŠTAURÁCIE alebo kaviarne – CAFES. HORECA podniky patria k najväčším prvozamestnávateľom. Najviac mladých ľudí získava svoje prvé pracovné skúsenosti práve v týchto podnikoch. Mnoho pracovných pozícií je vhodných aj pre ľudí, ktorý nemajú príslušnú kvalifikáciu alebo pracovné skúsenosti, rýchlo si ich osvoja. Štatistiky zároveň ukazujú, že v týchto podnikoch pracuje viac žien ako mužov.
Špecifické požiadavky pre prácu v HORECA
Pre prácu v HORECA prevádzkach platí, že každý zamestnanec, ktorý prichádza do styku s potravinami alebo pokrmami musí mať:
Slovenská legislatíva hovorí (konkrétne vyhláška č. 585/2008), že epidemiologicky závažnú činnosť pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov, môže vykonávať len osoba odborne a
zdravotne spôsobilá. Zdravotná spôsobilosť je jednou z podmienok, ktorú musia mať zamestnanci a pracovníci v reštauráciách a zariadeniach spoločného stravovania.
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti („zdravotný preukaz“) vystavuje všeobecný lekár na základe lekárskej prehliadky. Tieto potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti platia bez časového obmedzenia.
*Registrácia u všeobecného lekára môže byť v niektorých regiónoch Slovenska sťažená. Spôsobené je to nedostatkom všeobecných ambulancii k potrebám. V prípade potreby sa môžete pokúsiť obrátiť na svojho budúceho zamestnávateľa s požiadavkou o pomoc pri evidencii u všeobecného lekára.
Odborná spôsobilosť je preukázanie požadovaného vzdelania a odbornej praxe alebo úspešné vykonanie skúšky. Je osobitnou podmienkou na vykonávanie niektorých činností, napríklad pri manipulácií práci a manipulácií s potravinami a pokrmami.
Odborná spôsobilosť je preukázanie požadovaného vzdelania a odbornej praxe alebo úspešné vykonanie skúšky. Je osobitnou podmienkou na vykonávanie niektorých činností, napríklad pri manipulácií práci a manipulácií s potravinami a pokrmami.
Odborná spôsobilosť sa preukazuje:
- diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú uvedené v prílohe č. 6 k vyhláške č. 585/2008 Z. z., alebo
- osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti.
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydáva regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) na základe úspešne vykonanej skúšky pred komisiou zriadenou regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
Aby sme vám čo najviac uľahčili získanie osvedčenia, Úrad verejného zdravotníctva SR vypracoval
jednotný študijný materiál , ktorý je z do veľkej časti preložený aj do ukrajinského jazyka.
*Informácie o mieste a kontakte registrácie pre overenie odbornej spôsobilosti si pýtajte u svojho zamestnávateľa.
Ďalšie výhody zamestnania sa v HORECA
Mnohé ubytovacie zariadenia vedia poskytnúť svojim zamestnancom dočasne, alebo na určitú dobu aj ubytovanie, či už priamo vo svojich prevádzkach, alebo sprostredkovane. Dočasné riešenie ubytovania prostredníctvom zamestnávateľa môže byť výraznou pomocou a benefitom pri hľadaní práce.
Upozornenie na nebezpečné praktiky
Na čo si dávať pri zamestnávaní pozor:
- ak niekto ponúka prácu bez presných informácií o názve firmy, mieste výkonu práce, pracovnej činnosti, či mzde;
- ak niekto ponúka prácu a žiada odo mňa odovzdať cestovný doklad;
- ak zamestnávateľ nedá podpísať pracovnú zmluvu alebo je pracovná zmluva napísaná v jazyku, ktorému nerozumiem;
- ak niekto ponúka prácu, za ktorú mi poskytne len ubytovanie a stravu;
- ak mi ponúka prácu sprostredkovateľská agentúra a chce, aby som za poskytnutie zaplatil poplatok